שלוחה 24 כשרות המטבח במקומות נופש [דין השיש, התנורים והמכשירים החשמליים]

1 – שיש, ברזים וכיורים:

שיש – יש להקפיד שהשיש יהיה נקי, ואז אפשר להניח עליו קדרות חמות וכדומה. אולם אוכל חם ללא כלי, אף אחר הנקיון אין להניח עליו.

ברזים – מעיקר הדין במשך השנה אפשר להקל להשתמש בהם ואין צורך להכשירם, והרוצה להדר יפתח את ברז המים החמים, וישפוך מבחוץ מים רותחים, אך אין כל חובה לעשות כך.

כיורים – הכיורים המצויים בזמנינו ברובם עשויים מחרס, ומשום כך אין אפשרות להכשירם (שהרי כלי חרס אינו יוצא מידי דופיו לעולם), ולכך אין לשטוף בכיור כלים במים חמים בחום שהיד סולדת [40 מעלות צלזיוס], וכמו כן אין להניח בתוכו כלים כשהוא עם מים למשך 24 שעות שלא יהיה כבוש.

2 – תנורים וטוסטר אובן [תבניות ורשתות]:

תנור – אפשר להשתמש בו ע"י שיכסה את המאכל בשני כיסויים, או ע"י שיפעיל את התנור על החום הגבוה ביותר למשך שעה, ואחר שעשה כן יכול לכסות את המאכל בכיסוי אחד.

תבניות התנור – התבניות מצופות בדרך כלל באמאייל, וניתן להכשירם על ידי שיכניסם למשך שעה לתנור המופעל על דרגת החום הגבוהה ביותר. אולם אם יש חשש שהשתמשו בתבניות אלו לטריפות, צריכים הם ליבון חמור, ומשום כך לא ניתן להכשירם.

בשעת הדחק אפשר להניח על תבניות התנור תבנית חד פעמית.

רשת התנור – אפשר להכשירה ע"י שיכניסה למשך שעה לתוך תנור המופעל על דרגת החום הגבוהה ביותר [ואם מניח את האוכל על הרשת עצמה, או אפי' בהפסק נייר אפייה, ניתן להשתמש לאחר ההכשרה דווקא כשידוע שהרשת טבולה].

3 – מכשירים חשמליים:

כירה חשמלית / קרמיות / אינדוקציה – מעיקר הדין מספיק שהן נקיות, ויש מהדרין לכסותן בנייר כסף אך אין חובה בכך.

מיקרוגל – יחמם בשני כיסויים אטומים [כגון שישים את האוכל בקופסא סגורה בתוך שקית קשורה]. ואם רוצה להכשירו, יעשה כדלהלן: לאחר 24 שעות שלא היה בשימוש, יניח בתוכו צלחת עם מים ויפעילו למשך רבע שעה. יש המהדרים שאף לאחר ההכשרה הנ"ל, יחממו מאכלים רק כשהם מכוסים [יש לציין שבמיקרוגל שבבית, לכתחילה אין להשתמש בו לבשר וחלב, אף לא בשני כיסויים].

צלחת המיקרוגל – אין להניח אוכל על הצלחת עצמה, אלא רק בתוך כלי מכוסה [כיסוי בשקית ניילון אינו מועיל באופן זה, אלא א"כ יטבול את הצלחת ללא ברכה].

מצנם/טוסטר לחיצה – לא מועילה לו הכשרה, ואין להשתמש בו.

קומקום חשמלי – מותר להשתמש בו ואין צורך להכשירו. ולעניין טבילה: אם בעה"ב גוי – אינו חייב בטבילה, אך אם בעה"ב יהודי – חייב בטבילה, ואסור להשתמש בו בלא טבילה.

4 – דין כלי המטבח והמנגלים בארץ ישראל:

שולחן (כל סוגי השולחנות) – אם הוא נקי אפשר להשתמש בו כרגיל ואין צורך להכשירו.

כלי אכילה ושתייה

סכו"ם – אפשר להשתמש בהם רק לאחר הגעלה וטבילה.

כוסות זכוכית – אפשר להשתמש בהם בקר, אך צריכות טבילה.

כוסות פלסטיק – אפשר להשתמש בהם בקר ואין צורך להכשירם.

צלחות וכלי הגשה – אין להשתמש בהם ללא הגעלה וטבילה. וישנם כלים שאין הגעלה מועלת להם, כגון כלים העשויים מפורצלן, וכן כלי זכוכית לדעת הרמ"א, וכן כלי פלסטיק יש מחמירים שאין הגעלה מועלת בהם.

כלי מטבח

מקלף – אפשר להשתמש בו לאחר טבילה, ואין צורך בהגעלה.

קרש חיתוך – אפשר להשתמש בו אם הוא נקי, אך אין לחתוך עליו דברים חמים וחריפים.

מלחיה – מלחיה מזכוכית או מתכת צריכה טבילה בלא ברכה לפני השימוש בה, אך העשויה מפלסטיק אינה צריכה טבילה.

פותחן – אינו צריך לא הגעלה ולא טבילה.

סקוצ' של טריפה – השימוש בו מותר רק במים קרים.

מנגלים

כל סוגי המנגלים – בבסיס אפשר להשתמש בלי כל חשש, אולם את הרשתות יש להכשיר על ידי ליבון חמור, וכיון שקשה לעשות להן ליבון חמור (כיוון שצריך שיאדימו) לכן אין להשתמש בהן, וצריך רשתות חדשות ולהטבילן.

רשת המנגל שהיא רב פעמית חייבת בטבילה אף בשימוש הראשון, ואף אם משתמש בה פעם אחת ואח"כ זורקה (ולפי מה שמחמירים להגעיל כלים חדשים יניחנה על האש לכמה דקות). אדם הנמצא במקום שאין מקווה סמוך, שיכול להפקיר את הכלי בפני ג' ולהשתמש בו פחות מיום אחד, כמבואר בהרחבה בשלוחה אודות דיני טבילת כלים.

מנגל חד פעמי – מנגל חד פעמי אינו צריך טבילה, אך בשימוש חוזר הרשתות צריכות טבילה.

5 – דין כלי המטבח והמנגלים בחו"ל:

כלי אכילה ושתייה

סכו"ם – אפשר להשתמש בהם אך צריך להגעילם, אולם אינם צריכים טבילה.

כוסות זכוכית – אפשר להשתמש בהם בקר, ואינם צריכים טבילה.

כוסות פלסטיק – אפשר להשתמש בקר בהם ואין צורך להכשירם.

צלחות וכלי הגשה – אין להשתמש בהם בלא הגעלה, וישנם כלים שאין הגעלה מועלת בהם, כגון כלים העשויים מפורצלן, וכן כלי זכוכית לדעת הרמ"א, וכן כלי פלסטיק יש מחמירים בהם שאין הגעלה מועלת בהם.

כלי מטבח

מקלף – אפשר להשתמש בו ואינו צריך לא הגעלה ולא טבילה.

קרש חיתוך – אפשר להשתמש בו אם הוא נקי, אך אין לחתוך עליו דברים חמים וחריפים.

מלחיה – אפשר להשתמש בה ואין צורך להכשירה, ואף אינה צריכה טבילה, ואם יש בה מלח יכול – לבזוק ממנה.

מנגלים

כל סוגי המנגלים – בבסיס אפשר להשתמש בלי כל חשש, אולם את הרשתות יש להכשיר על ידי ליבון חמור, וכיון שקשה לעשות להן ליבון חמור (כיוון שצריך שיאדימו) לכן אין להשתמש בהן, וצריך רשתות חדשות ולהטבילן.

רשת המנגל שהיא רב פעמית חייבת בטבילה אף בשימוש הראשון ואף אם משתמש בה פעם אחת ואח"כ זורקה (ולפי מה שמחמירים להגעיל כלים חדשים יניחנה על האש לכמה דקות.( וראה לקמן [בדיני טבילת כלים] לעניין הנמצא במקום שאין מקווה סמוך, שיכול להפקיר את הכלי בפני ג' ולהשתמש בו פחות מיום אחד.